Reaktywacja

Wrzesień już prawie za nami, więc chyba czas ruszyć z sekcją dziennikarską! W tym roku oprócz wersji elektronicznej, najprawdopodobniej ruszy również gazetka.
Na razie zachęcamy do czytania starych postów, te nowe pojawią się już wkrótce!
Chcesz dołączyć do naszego grona? Napisz do nas!

Smak świąt

Jest grudzień i (jak każdy wie) zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Piękny czas, w którym spotykamy się z rodziną, śpiewamy wspólnie kolędy, wymieniamy się prezentami. Osobiście najbardziej przepadam za Wigilią, pierwszym dniem świąt, i myślę, że każdy (jeśli nie każdy, to przynajmniej większość z was) rozumie moje poglądy. Jak z piosenki Czerwonych Gitar: "Jest taki dzień, bardzo ciepły, choć grudniowy".

W Wigilię zbieramy się z rodziną przy jednym stole przykrytym białym obrusem, na którym stoi dwanaście półmisków wypełnionych daniami. Najpierw, zgodnie z tradycją, dzielimy się opłatkiem. Potem zabieramy się do spożywania dań. Mogą być to potrawy typu barszcz czerwony z uszkami, pierogi z różnym farszem, ryby, sałatki i wiele innych. Po skończonym posiłku na stole lądują desery. Pierniczki, rozmaite ciasta, ciasteczka. Jeśli jeszcze nie weszliście w świąteczny nastrój, możecie posłuchać jednej z tych piosenek:
~"Jest taki dzień"-Czerwone Gitary
~"Last Christmas"-Wham!
~"Merry Christmas Everyone"-Shakin Stevens

Jeśli mielibyście ochotę na jakiś zimowy, rozgrzewający napój to spróbujcie tej herbaty:
Składniki:
-torebka czarnej herbaty
-pomarańcza lub mandarynka
-goździki, cynamon
-można dodać cukru waniliowego jeśli wolisz słodzić, a jeśli nie, to nie musisz

Mandarynkę/pomarańczę pokrój w plasterki (nie obieraj mandarynki), włóż do kubka, dodaj kilka goździków (cynamon też jest okej, ale się nie miesza), ewentualnie cukru waniliowego włóż torebkę, zalej wrzątkiem i gotowe! 



Teraz przepis na korzenne pierniczki, gdybyście chcieli pomóc mamie.

Składniki: /ok. 30 sztuk
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy do piernika
1 łyżka masła
1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiej na stolnicę, wlej rozpuszczony gorący miód i wymieszaj (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawaj kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewaj stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniataj ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste (nie próbuj wykorzystać całego mleka, bo masa będzie za rzadka). Dokładnie wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości maksymalnie 1,5 cm. Foremkami wykrój z ciasta pierniczki, złącz resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkuj i wytnij itd aż ciasto się skończy. Smaruj rozmąconym jajkiem i poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później będą twardniały. Aby dodać pierniczkom czekoladowego smaku możesz rozpuścić w miseczce czekoladę gorzką, lub mleczną (zagotuj w niewielkim garnku wodę. Garnek musi być taki, aby miska z czekoladą nie wpadła do środka, po ok. 10 minutach czekolada powinna być już rozpuszczona. 

Ola Gniewek

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz