Jest grudzień i (jak każdy wie) zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Piękny czas, w którym spotykamy się z rodziną, śpiewamy wspólnie kolędy, wymieniamy się prezentami. Osobiście najbardziej przepadam za Wigilią, pierwszym dniem świąt, i myślę, że każdy (jeśli nie każdy, to przynajmniej większość z was) rozumie moje poglądy. Jak z piosenki Czerwonych Gitar: "Jest taki dzień, bardzo ciepły, choć grudniowy".
W Wigilię zbieramy się z rodziną przy jednym stole przykrytym białym obrusem, na którym stoi dwanaście półmisków wypełnionych daniami. Najpierw, zgodnie z tradycją, dzielimy się opłatkiem. Potem zabieramy się do spożywania dań. Mogą być to potrawy typu barszcz czerwony z uszkami, pierogi z różnym farszem, ryby, sałatki i wiele innych. Po skończonym posiłku na stole lądują desery. Pierniczki, rozmaite ciasta, ciasteczka. Jeśli jeszcze nie weszliście w świąteczny nastrój, możecie posłuchać jednej z tych piosenek:
~"Jest taki dzień"-Czerwone Gitary
~"Last Christmas"-Wham!
~"Merry Christmas Everyone"-Shakin Stevens
Jeśli mielibyście ochotę na jakiś zimowy, rozgrzewający napój to spróbujcie tej herbaty:
Składniki:
-torebka czarnej herbaty
-pomarańcza lub mandarynka
-goździki, cynamon
-można dodać cukru waniliowego jeśli wolisz słodzić, a jeśli nie, to nie musisz
Mandarynkę/pomarańczę pokrój w plasterki (nie obieraj mandarynki), włóż do kubka, dodaj kilka goździków (cynamon też jest okej, ale się nie miesza), ewentualnie cukru waniliowego włóż torebkę, zalej wrzątkiem i gotowe!
Teraz przepis na korzenne pierniczki, gdybyście chcieli pomóc mamie.
Składniki: /ok. 30 sztuk
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy do piernika
1 łyżka masła
1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiej na stolnicę, wlej rozpuszczony gorący miód i wymieszaj (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawaj kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewaj stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniataj ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste (nie próbuj wykorzystać całego mleka, bo masa będzie za rzadka). Dokładnie wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości maksymalnie 1,5 cm. Foremkami wykrój z ciasta pierniczki, złącz resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkuj i wytnij itd aż ciasto się skończy. Smaruj rozmąconym jajkiem i poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później będą twardniały. Aby dodać pierniczkom czekoladowego smaku możesz rozpuścić w miseczce czekoladę gorzką, lub mleczną (zagotuj w niewielkim garnku wodę. Garnek musi być taki, aby miska z czekoladą nie wpadła do środka, po ok. 10 minutach czekolada powinna być już rozpuszczona.
Ola Gniewek
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz