Reaktywacja

Wrzesień już prawie za nami, więc chyba czas ruszyć z sekcją dziennikarską! W tym roku oprócz wersji elektronicznej, najprawdopodobniej ruszy również gazetka.
Na razie zachęcamy do czytania starych postów, te nowe pojawią się już wkrótce!
Chcesz dołączyć do naszego grona? Napisz do nas!

6 grudnia 2016

Przepis na świąteczne pierniczki

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. W mojej rodzinie przygotowania do świąt rozpoczynamy od pieczenia pierników. Wypieki wykorzystujemy do dekoracji choinki oraz do jedzenia. Te którymi dekorujemy choinkę staramy się pięknie ozdobić. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu.

ŚWIĄTECZNE PIERNI​KI 

Składniki: ● 300 g mąki pszennej
● 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
● 2 duże jajka
● 130 g cukru pudru
● 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
● 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
● 1 łyżka przyprawy do piernika
● 1 łyżka kakao
● 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować. ​

SMACZNEGO! ​ ​
Zosia Bibrzycka

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz