Reaktywacja

Wrzesień już prawie za nami, więc chyba czas ruszyć z sekcją dziennikarską! W tym roku oprócz wersji elektronicznej, najprawdopodobniej ruszy również gazetka.
Na razie zachęcamy do czytania starych postów, te nowe pojawią się już wkrótce!
Chcesz dołączyć do naszego grona? Napisz do nas!

Przepis na świąteczne pierniczki

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. W mojej rodzinie przygotowania do świąt rozpoczynamy od pieczenia pierników. Wypieki wykorzystujemy do dekoracji choinki oraz do jedzenia. Te którymi dekorujemy choinkę staramy się pięknie ozdobić. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu.

ŚWIĄTECZNE PIERNI​KI 

Składniki: ● 300 g mąki pszennej
● 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
● 2 duże jajka
● 130 g cukru pudru
● 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
● 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
● 1 łyżka przyprawy do piernika
● 1 łyżka kakao
● 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować. ​

SMACZNEGO! ​ ​
Zosia Bibrzycka

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz